top of page

POSLOVNE VESTI

Ovde se možete upoznati sa najnovijim dešavanjima iz sveta biznisa, odabranih po kriterijumu zanimljivosti i korisnosti za nase cenjene clanove.

Happy new year.png

Želimo Vam srećne Božićne i Novogodišnje praznike

20211111_140536.jpg

(PL) 04.01.2022
 

NIKAD BOLJI EKONOMSKI ODNOSI POLJSKE I SRBIJE

Predsednik Poljsko-Srpskog poslovnog udruženja g. Milan Brković je za posetioce našeg sajta ocenio trenutne ekonomske odnose Poljske i Srbije, ukazao na mogućnosti daljeg proširenja saradnje, istakao važnost dobrih bilateralnih odnosa, predstavio poljskim firmama stanje ekonomije Srbije, pričao o globalnim izazovima koji mogu negativno uticati na naše ekonomije i ekonomsku saradnju, važnosti i značaju regionalnih inicijativa i institucionalnoj saradnji ali i najvažnije planovima Poljsko-Srpskog poslovnog udruženja za 2022.godinu.  Više

PSPU LOGO NOVI.png

Danijela Smiljanić Glavni pravni savetnik PSIG

Sa zadovoljstvom informišemo da će g-đa Danijela Smiljanić preuzeti dužnost Glavnog pravnog savetnika Poljsko-Srpskog poslovnog udruženja od 01.januara 2022.godine. Danijela dolazi sa pozicije Rukovodioca pravnih poslova u Impol Seval valjaonici aluminijuma Sevojno. U Poljsko-Srpskom poslovnom udruženju biće zadužena za strategiju razvoja poljskih preduzeća u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Danijela Smiljanić je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Položila je pravosudni (advokatski) ispit i javnobeležnički ispit.

Danijeli želimo dobrodošlicu i budući uspeh u razvoju Poljsko-Srpske ekonomske saradnje.

Bez naslova.png


Dobrodošli na naš novi web sajt
Drago nam je da Vam poželimo dobrodošlicu na naš novi
web sajt. Nadamo se da će vam biti još intuitivnije i lakše za navigaciju. Pobrinuli smo se da brzo pronađete određene informacije. Web sajt je takođe prilagođen svim uređajima na kojima se prikazuje: računaru, tabletu ili telefonu, a sve informacije se prikazuju na optimizovan način. Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara u vezi sa web sajtom, kontaktirajte nas putem emaila.

ncr.pngNCR je u Srbiji otvorio najveći tehnološki park u Evropi

Američka kompanija NCR otvorila je tehnološki park u Beogradu, svoj najveći kampus u Evropi, uloženo je 100 miliona dolara. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju i rekao da je mnogo truda i energije uloženo u to da NCR dođe u Srbiju, zaposli skoro 5.000 mladih ljudi, i pošalje drugim američkim investitorima poruku da je Srbija dobro mesto za poslovanje.

 

warsaw-poland-main-square.jpgSajam građevinarstva u Varšavi, 24-27.oktobar 2021

Pozivamo sve gradjevinske firme iz Srbije koje žele da uzmu učešće na sajmu građevinarstva u Varšavi (Warsaw Build – Nadarzyn) da se prijave na email office@polskoserbskaizba.org ili roman.pietruszka@mpromotion.com.pl.

Obezbeđeno je pokriće troškova puta i boravka.

 

Zastava srbije.png

(RS) 04.10.2021

Novi Zakon o fiskalizaciji u  Srbiji

Podsećamo sve članice da je od 01.oktobra omogućeno prijavljivanje lokacije objekata za koje je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

Obaveza fiskalizacije je uređena Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji (Službeni glasnik RS br.153/2020). Novi Zakon o fiskalizaciji zasniva se na online dostavljanju podataka u realnom vremenu o izdatim fiskalnim računima i predstavlja jedan od načina za suzbijanje sive ekonomije i bolju naplatu poreza. Novi Zakon sa primenom počinje 01.januara 2022.godine.

 

Poland and Serbia two folded silk flags together.jpg


(RS) 01.10 .2021.

Poljska i Srbija na EXPO 2020

Najveća svetska manifestacija sa ukupno 192 zemlje učesnice, a koja je bila odložena prošle godine usled globalne pandemije COVID 19, zvanično je otvorena 01.oktobra i trajaće do 31.marta 2022.godine. Na ovoj manifestaciji učestvuju i Srbija i Poljska. Detaljnije prezentacije možete pogledati na 
https://expo.gov.pl/
https://exposerbia.rs/en/

fic.jfif

28.9.2021.

Savet stranih investitora u Srbiji objavio je Vodič stranih investitora 2021/2022.

Vodič se može preuzeti na https://fic.org.rs/vp-content/uploads/2021/09/FIC-Guide-2021-22.pdf 

Možete pronaći zanimljive članke o skorašnjem razvoju i očekivanjima za srpsku privredu.

unnamed.png

(PL) 27.9.2021.

PAIH i IGE će sarađivati u izvozu putem e-trgovine

(PAIH) i Komora za elektronsku ekonomiju (IGE) potpisale su sporazum o saradnji u promociji, obrazovanju i razvoju izvoza u e-trgovini. Cilj saradnje je stvaranje povoljnih uslova za razvoj i jačanje poljske digitalne industrije i e-trgovine na poljskom i inostranom tržištu. Sporazum takođe pokriva promociju domaćih preduzeća u odnosu na potencijalne strane izvođače prisutne na poljskom tržištu ili planiranje ekonomske saradnje (Artur Osiecki, Rzeczpospolita).

poprad_0.jpg

(RS) 27.09.2021
Poljski Mercury Market ulazi na tržištu Srbije

Kako su objavili srpski mediji, Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje 16 trgovačkih centara Emezete (Emmezeta) u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partners-a. Emezzeta Srbija je osnovana 2015.godine i u 2019. godini ostvarila je prihod od 29 miliona evra. Poljsko Srpsko poslovno udruženje pozdravlja dolazak još jedne poznate i renomirane poljske kompanije na tržište Srbije i regiona (B92.net)

Poljska zastava.png

25.09.2021, Poljska
Minimalna plata 2022

Dana 15. septembra 2021. godine Uredba Vijeća ministara od 14. septembra 2021. o visini minimalne plate i minimalnom iznosu objavljena je u Journal of Lavs.

Od 1. januara 2022. minimalna plata iznosi 3010 PLN.

Od 1. januara 2022. minimalna satnica iznosi 19,70 PLN.

selakovic.jpg

06/11/2021 Bilateralna saradnja - Predsednik Andrzej Duda posetiće Srbiju

Tokom zvanične posete Poljskoj, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se sa ministrom spoljnih poslova Poljske Zbignjevom Rauom. Ministri su istakli svoju posvećenost unapređenju ekonomske saradnje i povećanju prisustva privrednika i investitora u obe zemlje. Složili su se da je realan cilj da nivo spoljne trgovine premaši dve milijarde evra za dve godine.

Ministar Selaković je dodao da su pripreme za posetu poljskog predsednika Andžeja Dude Srbiji već počele i ponovio da je ova poseta od velikog značaja za Srbiju i za nastavak prijateljskih i partnerskih odnosa (vvv.mfa.gov.rs)

js-hamilton-2.jpg

Kako piše Časopis Industrija dana 06.04.2021. godine, Poljska kompanija J.S. Hamilton Poland kupuje novosadski Institut za zaštitu na radu. J.S. Hamilton Poland pruža usluge pregleda, odnosno inspekcije i testiranja, kao i konsaltinga u vezi sa pregledom i testiranjem, pri čemu izvodi analitička istraživanja u svojim laboratorijama.

bottom of page