top of page
Open Balkan.jpg

Open Balkan – „Jedan region jedna ekonomija”

Open Balkan inicijativa je jedna od najvažnih incijativa u regionu Zapadnog Balkana koja ima za cilj unapređenje ekonomske i ukupne saradnje između država članica – Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Uklanjanjem administrativnih barijera između država stvaraju se uslovi za slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala po uzoru na Evropsku uniju.  Buduće jedinstveno tržište sa oko 12 miliona stanovnika pruža mnoge pogodnosti za poslovanje i ima ogroman potencijal ekonomskog rasta i razvoja.

 

Prema podacima GUS (Glowny Urzad Statysticzny) ukupna trgovinska razmena Poljske sa zemljama Zapadnog Balkana za 2021.godinu je iznosila oko 2,3 milijarde evra u čemu je udeo Srbije 77%, Severne Makedonije 17% i Albanije 6%.

Za više informacija o mogućnostima poslovanja u regionu Open Balkan kontaktirajte nas

APR.jpg

OSNIVANJE PRIVREDNIH DRUŠTAVA – ISKLJUČIVO ELEKTRONSKIM PUTEM

Agencija za privredne registre je saopštila da se od 17. maja 2023.godine registraciona prijava za osnivanje privrednih društava podnosi isključivo u elektronskoj formi. U tom smislu ukida se mogućnost podnošenja prijave za registraciju privrednog društva u papirnoj formi.

 

Takođe, za sada ostaje obaveza privrednih društava da prijavu za promenu podataka podnose u papirnom obliku ali se očekuje da će se u narednom periodu biti omogućeno i elektronsko podnošenje prijave za promenu registracionih podataka.

PSPU LOGO NOVI.png

PRIORITETI PL- RS SARADNJE U 2023

Poljsko-Srpska privredna komora predviđa dalje jačanje ekonomskse saradnje Poljske I Srbije.

Iako se tokom 2023.godine očekuje nešto slabija dinamika ekonomskog rasta u obe ekonomije, najviše pod uticajem eksternih rizika, jačanje medjusobne saradnje je jedan od najboljih načina za smanjivanje negativnih efekat krize.

Tri su glavna prioriteta u jačanju bilateralne ekonomske saradnje Poljske i Srbije u 2023.godini:

  1. Aktivnosti na daljem međusobnom povezivanju kompanija

  2. Aktivnosti na širenju regionalnog prisustva poljskih kompanija – Open Balkan

  3. Aktivnosti na promociji investicija i M&A

 

I u 2023.godini Poljsko-Srpska privredna komora ostaje stabilan i pouzdan partner svojim članicama i državnim organima u daljem jačanju regulatornog okruženje za investitore iż Poljske, podsticanju digitalne transformacije poljskih preduzeća koja posluju u Srbiji i ostvarivanju ciljeva zelene agende.

20211111_140536.jpg

NIKAD BOLJI EKONOMSKI ODNOSI POLJSKE I SRBIJE

Predsednik Poljsko-Srpskog poslovnog udruženja g. Milan Brković je za posetioce našeg sajta ocenio trenutne ekonomske odnose Poljske i Srbije, ukazao na mogućnosti daljeg proširenja saradnje, istakao važnost dobrih bilateralnih odnosa, predstavio poljskim firmama stanje ekonomije Srbije, pričao o globalnim izazovima koji mogu negativno uticati na naše ekonomije i ekonomsku saradnju, važnosti i značaju regionalnih inicijativa i institucionalnoj saradnji ali i najvažnije planovima Poljsko-Srpskog poslovnog udruženja za 2022.godinu.  Više

ncr.pngNCR je u Srbiji otvorio najveći tehnološki park u Evropi

Američka kompanija NCR otvorila je tehnološki park u Beogradu, svoj najveći kampus u Evropi, uloženo je 100 miliona dolara. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju i rekao da je mnogo truda i energije uloženo u to da NCR dođe u Srbiju, zaposli skoro 5.000 mladih ljudi, i pošalje drugim američkim investitorima poruku da je Srbija dobro mesto za poslovanje.

 

Bez naslova.png


Dobrodošli na naš novi web sajt
Drago nam je da Vam poželimo dobrodošlicu na naš novi
web sajt. Nadamo se da će vam biti još intuitivnije i lakše za navigaciju. Pobrinuli smo se da brzo pronađete određene informacije. Web sajt je takođe prilagođen svim uređajima na kojima se prikazuje: računaru, tabletu ili telefonu, a sve informacije se prikazuju na optimizovan način. Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara u vezi sa web sajtom, kontaktirajte nas putem emaila.

warsaw-poland-main-square.jpgSajam građevinarstva u Varšavi, 24-27.oktobar 2021

Pozivamo sve gradjevinske firme iz Srbije koje žele da uzmu učešće na sajmu građevinarstva u Varšavi (Warsaw Build – Nadarzyn) da se prijave na email office@polskoserbskaizba.org ili roman.pietruszka@mpromotion.com.pl.

Obezbeđeno je pokriće troškova puta i boravka.

 

Zastava srbije.png

(RS) 04.10.2021

Novi Zakon o fiskalizaciji u  Srbiji

Podsećamo sve članice da je od 01.oktobra omogućeno prijavljivanje lokacije objekata za koje je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

Obaveza fiskalizacije je uređena Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji (Službeni glasnik RS br.153/2020). Novi Zakon o fiskalizaciji zasniva se na online dostavljanju podataka u realnom vremenu o izdatim fiskalnim računima i predstavlja jedan od načina za suzbijanje sive ekonomije i bolju naplatu poreza. Novi Zakon sa primenom počinje 01.januara 2022.godine.

 

Poland and Serbia two folded silk flags together.jpg


(RS) 01.10 .2021.

Poljska i Srbija na EXPO 2020

Najveća svetska manifestacija sa ukupno 192 zemlje učesnice, a koja je bila odložena prošle godine usled globalne pandemije COVID 19, zvanično je otvorena 01.oktobra i trajaće do 31.marta 2022.godine. Na ovoj manifestaciji učestvuju i Srbija i Poljska. Detaljnije prezentacije možete pogledati na 
https://expo.gov.pl/
https://exposerbia.rs/en/

fic.jfif

28.9.2021.

Savet stranih investitora u Srbiji objavio je Vodič stranih investitora 2021/2022.

Vodič se može preuzeti na https://fic.org.rs/vp-content/uploads/2021/09/FIC-Guide-2021-22.pdf 

Možete pronaći zanimljive članke o skorašnjem razvoju i očekivanjima za srpsku privredu.

unnamed.png

(PL) 27.9.2021.

PAIH i IGE će sarađivati u izvozu putem e-trgovine

(PAIH) i Komora za elektronsku ekonomiju (IGE) potpisale su sporazum o saradnji u promociji, obrazovanju i razvoju izvoza u e-trgovini. Cilj saradnje je stvaranje povoljnih uslova za razvoj i jačanje poljske digitalne industrije i e-trgovine na poljskom i inostranom tržištu. Sporazum takođe pokriva promociju domaćih preduzeća u odnosu na potencijalne strane izvođače prisutne na poljskom tržištu ili planiranje ekonomske saradnje (Artur Osiecki, Rzeczpospolita).

poprad_0.jpg

(RS) 27.09.2021
Poljski Mercury Market ulazi na tržištu Srbije

Kako su objavili srpski mediji, Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje 16 trgovačkih centara Emezete (Emmezeta) u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partners-a. Emezzeta Srbija je osnovana 2015.godine i u 2019. godini ostvarila je prihod od 29 miliona evra. Poljsko Srpsko poslovno udruženje pozdravlja dolazak još jedne poznate i renomirane poljske kompanije na tržište Srbije i regiona (B92.net)

Poljska zastava.png

25.09.2021, Poljska
Minimalna plata 2022

Dana 15. septembra 2021. godine Uredba Vijeća ministara od 14. septembra 2021. o visini minimalne plate i minimalnom iznosu objavljena je u Journal of Lavs.

Od 1. januara 2022. minimalna plata iznosi 3010 PLN.

Od 1. januara 2022. minimalna satnica iznosi 19,70 PLN.

selakovic.jpg

06/11/2021 Bilateralna saradnja - Predsednik Andrzej Duda posetiće Srbiju

Tokom zvanične posete Poljskoj, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se sa ministrom spoljnih poslova Poljske Zbignjevom Rauom. Ministri su istakli svoju posvećenost unapređenju ekonomske saradnje i povećanju prisustva privrednika i investitora u obe zemlje. Složili su se da je realan cilj da nivo spoljne trgovine premaši dve milijarde evra za dve godine.

Ministar Selaković je dodao da su pripreme za posetu poljskog predsednika Andžeja Dude Srbiji već počele i ponovio da je ova poseta od velikog značaja za Srbiju i za nastavak prijateljskih i partnerskih odnosa (vvv.mfa.gov.rs)

js-hamilton-2.jpg

Kako piše Časopis Industrija dana 06.04.2021. godine, Poljska kompanija J.S. Hamilton Poland kupuje novosadski Institut za zaštitu na radu. J.S. Hamilton Poland pruža usluge pregleda, odnosno inspekcije i testiranja, kao i konsaltinga u vezi sa pregledom i testiranjem, pri čemu izvodi analitička istraživanja u svojim laboratorijama.

bottom of page